- Şöyle ki kanser normal sağlıklı hücrelerimizin kontrolden çıkarak çoğalması sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sistemimiz ile kanser hücreleri arasında inanılmaz bir savaş vardır. Kanserin ilk yani erken evresinde bağışıklık sistemimiz tarafından kanser hücreleri baskı altındadır. Âmâ süre ilerledikçe ve kanser hücreleri çoğaldıkça önce ilgili organa sonra vücudumuzun çeşitli bölgelerini istila etmeye başlar.
-Yani erken evrede baskı altında olan kanser hücreleri genellikle belirti vermezler ancak bazı kanser türlerimize; (meme, kolon(kalınbağırsak), serviks (rahim ağzı)kanseri gibi) tarama yöntemleri ile belirti vermese bile tanı konulabilir.
-İleri evrede ise hastalık bağışıklık sistemini de yendiği için hastanın şikayetleri ortaya çıkar.
--" Peki kanda kanser olup olmadığımız anlaşılmaz mı hocam?"
-Günümüzde gelişen teknoloji ile yüksek riskli aile öyküsü bulunan bireylere kanında genetik tarama amaçlı moleküler düzeyde testler uygulanabilmektedir. Ama bunlar geleceğe yönelik tahmin etme yöntemleridir.
-kanser ile mücadelede en etkin savaşımız erken evrede düşmanı saptayıp onu bertaraf etmektir.
--"Peki ne yapalım hocam?"
-Önerim;1) Öncelikle eğer ailenizde birçok kanser öyküsü olan yakınlarınız var ise mutlaka şikâyetiniz olmasa bile doktorunuza başvurun!
2)Sağlık bakanlığımızın önerdiği kanser tarama testlerimizi şikâyetiniz olmasa dahi mutlaka yaptırın!
3) Ben kanser miyim diye her şikayetinizi büyütmeyin ama geçmeyen ağrı ya da kronikleşen şikayetlerinizi mutlaka önemseyin ve doktorunuza mutlaka başvurun!
4)Unutmayalım kanser ile mücadelenin en etkin yolu ona yol açabilecek etkenleri ortadan kaldırmaktır lakin günümüzde şeker hastalığı gibi yaygınlaşan kanseri önlemek çok da mümkün olmadığı için onu ne kadar erken evrede yakalar isek hatta kanserleşmeden yakalayabilirsek en etkin tedavi yolunu uygulayabiliriz...
Doç. Dr. Abdullah DURHAN
Cerrahi Onkoloji