Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür, erken tanı ile tedavi etmek için mümkündür. Meme kanseri günümüzde her 8 kadından birinde görülmekte olup sadece kadınlarda değil nadir de olsa erkeklerde de görülebilir.
Farkındalığın önemi büyüktür çünkü meme kanseri erken evrede tanı aldığında yapılacak tedaviler daha kısıtlı olur ve hastanın yaşam kalitesi daha az etkilenir. Hastalık ileri evrede tanı aldığında , beyin, kemik, karaciğer, akciğer yayılımları olduğu zaman memenin değil bu metastazların tedavisi öncelikli olmaktadır. İleri evre hastalarda kemoterapi ya da hormonoterapi sonrasında cerrahi tedavi uygulanabilir. Artık hastalar ileri evrede tanı alsalar da uygun hastalarda memenin ve koltuk altının tamamen alınmasının gerekmediği daha kısıtlı ameliyatlar ile memeyi korumak mümkün olabilmektedir. Kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapide ki gelişmeler ile birlikte memenin korunabilmesi daha çok mümkün hale gelebilmektedir. Meme kanseri hastalarında aynı ameliyat sırasında ya da tedavileri tamamlanınca hastanın kendi dokuları ile ya da protez ile meme onarımı da yapılabilmektedir.
Ailesinde meme kanseri olan herkesin mutlaka daha erken yaşlardan başlayarak doktor takibinde olmaları çok önemlidir. Meme kanseri tanı ve tedavisi için genel cerrahi uzmanlarına, özellikle meme hastalıkları konusunda çalışan meme cerrahlarına, meme polikliniklerine, meme merkezlerine başvurmak önemlidir. Sadece yıllık görüntülemelerin yapılması yeterli değildir, erken tanı ve tedavi için mutlaka konusunda deneyimli bir genel cerrahi ızmanının muayenesi ve takibi gereklidir.