Manevi Destek Birimi
26 Şubat 2024



MANEVİ DESTEK BİRİMİNİN GÖREV VE AMACI

Hasta, hasta yakınları ve hastane personeline (isteğe bağlı olarak) belirli aralıklarla ve belirli bir sistem dahilinde moral, motivasyon ve manevi destek sağlama, dini/manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmaktır.

ÇALIŞMA GÜN VE SAATLERİMİZ

Manevi Destek Uzmanı, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe Cuma günleri olmak üzere haftada dört gün 09:00 – 16:00 saatleri arasında hastanemizde hizmet vermektedir.

TELEFON NUMARASI: 0546 824 21 38

MANEVİ DESTEK UZMANIMIZ
Ali Osman ORUÇ

Hastanemizde, Manevi Destek Görevlisi olarak Ali Osman ORUÇ görev yapmaktadırlar.

            Manevi Destek Görevlisi Hastanedeki Yol Arkadaşınızdır

MANEVİ DESTEK BİRİMİ NASIL HAYATA GEÇTİ?

Manevi_Destek_2.jpg

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında, hastanelerde manevi destek ve dini rehberlik kapsamında “Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü07.01.2015 tarihinde imzalandı.

Manevi_Destek_3.jpg

Protokol töreni, Sağlık Bakanlığı toplantı salonunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Protokol töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “hastaların manevi destek almalarının, evrensel bir hak” olduğunu, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edilen Evrensel Hasta Haklarının bir parçası olarak kabul edildiğini”, “1981 Lizbon’da, Dünya Tabipler Birliği Hasta Hakları Bildirgesinde yayınlandığını” belirtti. Çalışmalarla ilgili olarak “Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünden duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum” dedi.   

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da konuşmasında, Avrupa ve Amerika’daki örnekler ve uygulamaların incelendiğini ve din adamlarına yönelik eğitimlerin gerçekleştirildiğini söyledi. Talep eden hasta ve hasta yakınlarına destek verecek manevi destek uzmanlarınca destek verileceğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:“Sağlık dünyası olarak sağlığı ruhen, fizîken ve sosyal yönden sağlıklı olma hali diye tarif ederiz. Dolayısıyla bireyin hem fiziken, hem ruhen hem de sosyal yönden sağlıklı olması için tıbbın her türlü imkanlarını kullanıyor ve her türlü desteğimizi insanlarımıza verme gayreti içinde oluyoruz.  Ben bu protokolün, ülke insanımıza sağlık hizmetleri sunumundaki kalitemize daha çok katkı sağlayacağını ümit ediyorum. Diyanet İşleri Başkanımızın şahsında tüm Diyanet camiamıza teşekkür ediyorum.” 

 

Manevi_Destek_4.jpg

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığımızın yaptığı ortak açıklamada herhangi bir inanç farkı gözetmeksizin, her türlü inancın sahibine bu hakkın verilmesi gerektiği belirtildi. 


“Manevi Danışmanlık”  ulusal mesleki standardı 25.10.2019 tarihinde Resmi gazetede yayımlandı.

MANEVİYAT NEDİR?

Maneviyat; “bireyin, yaşamında değer, amaç ve anlam araması” ile ilgilidir.
Buna göre,  “enerji, yaratıcı çözüm, yaşam için güç kaynağı olan içsel bir tutum,” “hepimizin içinde var olan bir cevher,” “moral gücü” olarak tanımlamak mümkündür.
Acı Sadece Bedensel Olmaz, Ruhsal da Olabilir

MANEVİ DESTEK NEDİR?

İnsanlara acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu, yalnızlık ve ümitsizlik hallerinde, ani değişmelerle gelen (hastalık, ameliyat, mahkumluk, askerlik, sakatlık, afet gibi) kriz durumlarında, onların yanında olmak; varsa soru ve sorunlarına danışmanlık etmek; varlıklarına bir mana, hayatlarına yeni bir anlam verebilmede eşlik edebilmektir.

Hastane, askeriye, cezaevi gibi kurumlarda, bu işi uzman bir şekilde yapan kişiye Manevi Destek Görevlisi  denir.


MANEVİ DESTEK NE DEĞİLDİR?

Manevi Destek Hiçbir Mesleğin Alternatifi Değildir.
Manevi Destek Uzmanı psikolog, psikiyatrist, sosyal bakımcı ve diğer sağlık personelinden meslek ve alan olarak ayrılır, ancak sağlık personeli ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla hizmet verir. Manevi Destek hizmetinin kendine has metod ve uygulamalarıyla sınırlılıkları vardır. 

MANEVİ DESTEĞİN AMACI NEDİR?

İnsana değer vermek, ilgi göstermek, ona değer verildiğini, kriz dönemlerinde yalnız olmadığını hissettirmek, içinde bulunduğu sıkıntılı durumu göğüslemesinde yanında olmak, etkin bir şekilde moral desteği verebilmek, hayata ve hastalığa yönelik olumlu bakış açısı geliştirmek ve başa çıkma becerileri kazandırmaktır

             Manevi Destek Güç Verir


MANEVİ DESTEK İLKELERİ

1-Sağlık Personeli ile multidisipliner ( holistik - bütüncül) bir yaklaşımla hizmet verir.
2-Talep eden kişinin ihtiyacı ve beklentisi doğrultusunda sonuca birlikte ulaşılır.
3-Manevi destekte gizlilik esastır. Kişisel bilgiler üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmaz.
4-Manevi destekle ilgili olmayan konular, ilgili uzmanlara ve hastane yetkililerine yönlendirilir.
5-Hastalığa odaklanmak yerine, hastalıktan öğrenilebilecek manevi çıkarımlar hakkında hasta ve hasta yakını bilgilendirilir. Hastanın hayata karşı olumlu bir tutum geliştirilmesine katkı sağlanır.

“Sağlık için manevî ihtiyaçlar, vücudu meydana getiren fizikî organlar kadar önemli bir unsurdur. Hepimizin gözlemlediği fizikî durum, zihnimizi ve ruhumuzu etkileyebilir” 

(Florence Nightingale)

 


 Manevi Destek Broşürü